Memodo-anställd tvättar gravstenar

Tips för rengöring av gravstenar

Det är viktigt att regelbundet rengöra gravstenen. Du kan göra det själv. Här berättar vi hur du gör det på bästa möjliga sätt.

Publicerad: 16.4.2022 klockan 10:09

Senast ändrad: 23.2.2023 klockan 08:07

Hösten är här, med blötare väder, mer regn och slask och svalare luft. Vintern gör också att dagarna är kortare och mörkare.

Ändå vaggas vi in i den välbekanta och älskade känslan som ofta kommer över oss vid den här tiden på året. Vi vill vara inne, njuta av varma drycker och vara tillsammans. Vi tänker extra på alla våra nära och kära, både de vi har omkring oss och de som inte längre är här.

En promenad runt kyrkogården väcker minnen och känslor. Kyrkogården på hösten är mycket vacker med många ljus tända. Men man ser också flera gravstenar som hade kunnat tjäna på lite extra skötsel. Det finns olika anledningar till att en gravsten förfaller, men det går att både förebygga och ta hand om gravstenar.

Rengöring och rengöring av gravstenen

Typ av sten, väderförhållanden och placering på kyrkogården är faktorer som påverkar hur snabbt en gravsten blir smutsig. Om en gravsten placeras under ett träd eller nära annan växtlighet kan den bli oren snabbare än andra stenar.

Det är viktigt att regelbundet rengöra gravstenen. Du kan göra detta själv. Hur svårt det är att hålla gravstenen ren varierar beroende på typ av gravsten. Polerade gravstenar är lättare att hålla rena än en grov sten. Alger och lavar kan reduceras om stenen regelbundet borstas ren från skräp och nedfallna löv.

Rengöring av gravstenar innebär ofta att någon form av tillväxt som lavar, svampar och alger tas bort. Alger trivs i fuktiga, ofta skuggiga miljöer. De förekommer därför på steniga ytor som vetter mot norr eller under skuggiga träd. En sten som renats från alger blir snabbt angripen igen om den inte hålls torr. Lavar är organismer som består av en alg och en mikrosvamp i kombination. Lav kan uppträda på flera olika sätt. På sten ser de normalt ut som tunna skorpor. De fäster sig vid stenen med så kallade hyfer, rötter som penetrerar stenen. Vid rengöring kan oftast bara den synliga delen av laven tas bort, medan rötterna finns kvar. Vissa lavar är också aggressiva mot stenen genom att lösa upp ytskiktet och få de olika mineralkornen att lossna.

närbild av smutsig gravsten


Rengör gravstenen själv

En gravsten bör tvättas minst en gång om året. Det är lättast att tvätta gravstenen på våren eller hösten. Vi rekommenderar att tvätta med diskborste och ljummet tvålvatten. Det är viktigt att vara försiktig när man tvättar nära inskriptioner och målade ornament så att färgen inte tvättas bort. För att rengöra gravstenen själv behöver du:

• Diskborste

• Tyg

• Tvålvatten i en sprayflaska

gravsten med trasa, borste och vattenspray

Vi kan rengöra gravstenen åt dig

Har du svårt att tvätta gravstenen själv kan vi göra det åt dig. Vi tvättar gravstenen ren från mossa, mögel, alger och mikroorganismer med vår svamp- och algborttagare. Produkten är baserad på en unik nanoteknologi och är en mycket effektiv produkt. Vår svamp- och algborttagare dödar alger, lavar och svampar vid roten. Vi applicerar vattenutspädd svamp och tar bort alger med en lågtrycksspruta. Sedan skrubbar vi gravstenen - med en styv borste och svamp. Efter att gravstenen har tvättats noggrant sköljer vi av gravstenen med vatten. När gravstenen är torr impregneras stenen med vår vattenbaserade impregnering. Impregneringen säkerställer en osynlig vattentäthet, och ser till att gravstenen hålls ren under en längre tid.

Produkterna vi använder är:

  • Vattenbaserade och miljövänliga
  • Baserade på en unik nanoteknik
  • Impregnerar och förhindrar framtida missfärgning.
  • Producerade i Norge

En Memodo-anställd tvättar gravstenar med en borste

Kontakta oss