gravstöd planterat med betulia

Tips för blommor på graven

Vill du att gravplatsen ska vara välskött med vackra blommor oavsett årstid? Här ger vi dig tips på fina och lättskötta blommor till graven.

Publicerad: 4.1.2022 klockan 15:20

Senast ändrad: 28.4.2023 klockan 12:14

Om du är ansvarig för graven vet du att det kan vara utmanande att hålla växter och blommor snygga under hela året. Du behöver dock inte ha särskilt gröna fingrar för att göra rätt. Använd gärna blommor och växter som är lättskötta, tål det svenska klimatet och håller länge.

Memodo tar hand om graven åt dig

Vi tar hand om graven åt dig

Behöver du hjälp med plantering och skötsel av en grav? Vi planterar och sköter graven åt dig under hela året.

Beställ gravvård

Blommor på graven på våren

Många väljer att städa upp och plantera nytt på gravplatsen efter en lång och kall vinter. När värmen kommer och snön smälter längtar vi efter att få plantera de första blommorna för att sätta färg på graven. Det är då viktigt att välja blommor som tål de stora temperatursvängningarna och några minusgrader.

Penséblomma

Penséer är en vårklassiker. Den är färgglad och vacker, kräver inte mycket skötsel och tål kalla vårnätter. Men tänk på att den inte tål att torka ut. Blomman är inte särskilt hög, vilket passar bra på en kyrkogård.

Tusenskönor

Detsamma gäller blomman Daisy som blommar från tidig vår med röda, rosa eller vita blommor. Bladen är ljusgröna. I likhet med Panséer är det en låg, krypande växt. Tusenskönor blir cirka 15 cm höga och trivs bäst i sol eller halvskugga.

Tusenskönor på graven

Påsklilja

Påskliljor är också en populär blomma att plantera på våren. Den har en blekgul blomma i toppen av stjälken, med en citrongul, trumpetliknande krans. För att ge påskliljan de bästa förutsättningarna rekommenderar vi att du använder jord som är näringsrik och väldränerad. Planterar du den lite tidigt på våren behöver du inte oroa dig då påskliljan tål en del minusgrader. Påskliljan trivs i både sol och lite skugga.

påsklilja blomma på grav

Vårljung

Vårljung (Erica carnea) är en lågväxande ljungväxt som blommar på våren med mattbildande grenar. Den har små knoppformade blommor på mörkgröna stjälkar. Blommorna är oftast rosa, men kan även hittas i mörkrött och vitt. Bladen är gröna på ovansidan med ett gult till grönaktigt band på undersidan. Vårljung trivs bäst i väldränerad, lerrik jord som är neutral till sur. Plantera gärna vårljungen i en kruka eller urna.

Läs också: Allt du behöver veta om gravvård

Blommor på graven på sommaren

När vädret blir varmare rekommenderar vi att plantera blommor som tål en typisk svensk sommar med varierat väder.

Betulia

Betulia är en vacker blomma som tål olika väder och kan passa perfekt till svensk sommar. Betulian är rikt blommande och kommer i färgerna rött, mörkrosa och ljusrosa.

En fördel med denna blomma är att den kan blomma flera gånger under en sommar och håller hela säsongen. Betulia blommar från tidig vår till sen höst och fram till den första nattfrosten.

Betulia trivs bäst i halvskugga, men tål även direkt solljus. Den tål även regn bra och viss torka. För denna växt är det lämpligt att använda långtidsgödsel så att du inte behöver gödsla varje vecka. Plantera i krukor eller direkt i marken.

betulia blommor på graven

Lobelia

Lobelia är också ett bra val för den som vill ha en blomma som kan sköta sig själv och som blommar hela sommaren. Det är en vacker blomma som precis som Betulia inte behöver mycket vatten och tål att torka upp lite.

Lobelia blommar i blått, vitt, rosa eller lila och håller sig vacker hela sommaren från maj tills frostnätterna kommer. Många väljer att använda Lobelia som en blomram runt gravplatsen på kyrkogården, och kombinerar den gärna med andra sommarblommor.


Lobelia blå

Källa: Informationskontoret för blommor och växter

Spansk tusensköna

Ett annat bra val är den spanska margueriten. Detta är en växt som trivs under lite utmanande förhållanden. Växten är rik på blommor och klarar sig särskilt bra under varma och torra somrar, så placera den i direkt solljus.

Spanish Daisy finns i flera vackra färger som nyanser av lila och rosa. Jämfört med den vita prästkragen som de flesta känner till har den "spanska" sorten bredare kronblad och större blommor.

Med lite omsorg kan den spanska margueriten blomma långt in på hösten. En annan fördel med spanska prästkragar är att det är en blomma som mördarsnigeln inte gillar.

Använd långtidsgödsel vid plantering så att du säkerställer näring för plantan.

Spanska margaritas

Källa: Informationskontoret för blommor och växter

Memodo tar hand om graven åt dig

Vi tar hand om graven åt dig

Behöver du hjälp med plantering och skötsel av en grav? Vi planterar och sköter graven åt dig under hela året.

Beställ gravvård

Blommor på graven på hösten

Hösten ger ofta kallare och blötare väder och då är ljung och perenner av olika slag bra att använda. De vanligaste sorterna är ljung av typerna Calluna och Erica.

Calluna och Erica

Calluna, även kallad ljung, blommar i sina vackra färger vitt, rosa och lila nästan hur kallt det än är. Erica finns med både rosa och vita blommor, och trivs bäst i karg jord. Dessa ljungsorter kräver inte så mycket skötsel, tål kyla bra och blommar länge.

plantering med ljung på graven


Alunrot - Heuchera

Alunrot är en höstväxt med särskilt vackert bladverk som finns i många färgvarianter. Växten är perenn som kommer tillbaka år efter år.

Alunrot lämpar sig bra som marktäckande växt, då den är lågväxande, och passar därför fint framför gravstenen. Den passar också bra med andra växter.

På senhösten kommer löven att vissna ner, men den kommer ändå att ge nya löv nästa vår. Alunrot är robust och inte ofta utsatt för skadedjur och sjukdomar.

Heuchera


Tulpaner och liljor

Om man inte vill plantera ljung vid gravplatsen kan lökblommor vara ett alternativ. Det finns många olika sorter, inklusive tulpaner och liljor. Dessa blommor bör planteras när hösten närmar sig, eftersom de behöver växa rötter medan det fortfarande är plustemperaturer. På så sätt ökar chansen att lökblommorna överlever vintern.

Blommor på graven på vintern

Julen är ofta "högsäsong" för att besöka och sköta gravar. Utmaningen är dock det kalla vädret som gör det svårt att plantera något. Vi ser därför att många väljer att pryda graven med grangrenar eller en fin mossa eller grankrans.


gravstöd med egentillverkad gravkrans

Gravkrans

Det finns inget facit på hur kransen ska se ut. Den kan innehålla allt från gran, mossa, kottar, bär och stjärnor. Fördelen med en gravkrans är att den, förutom att den är väldigt dekorativ, håller sig fin länge.

Läs också: Så gör du din egen gravkrans


Julrosor

När julen närmar sig är det även populärt att dekorera gravplatser med julrosor. Den vackra perennen är robust och klarar sig bra genom vintern, bara man får ner den i jorden innan frosten kommer.


blomman julros på en grav

Du kan få hjälp med att sköta en gravplats

Memodo vill ge de efterlevande arbetsro och vår vision är att alla som vill ska få hjälp att sköta en gravplats. Vi har lång erfarenhet av gravvård och vårt team består av ett nationellt nätverk av professionella gravskötare som arbetar för att leverera en värdig tjänst.


Behöver du hjälp med plantering och skötsel av en grav? Läs mer om våra tjänster!

Kontakta oss