Allt du behöver veta om gravskötsel

Allt du behöver veta om gravskötsel

För många är det viktigt med en välskött och vacker grav, eftersom det är en plats dit familj, vänner och bekanta tar sig för att minnas den avlidne.

Publicerad: 8.12.2021 klockan 15:12

Senast ändrad: 8.8.2023 klockan 12:31

Det finns en rad regler och seder som gäller för skötsel av gravstenar, och vad man får göra och bör välja att göra när det kommer till utsmyckning, plantering och liknande. Här berättar vi allt du behöver veta om gravskötsel!

Blommor till graven

Om du är ansvarig för graven vet du att det kan vara utmanande att hålla den snygg med levande växter och blommor under hela året. Du behöver dock inte ha särskilt gröna fingrar för att göra rätt. Använd gärna blommor och växter som är tåliga, som altså klarar det svenska klimatet och håller länge.

Tusenskönor och penséer är fina och tål kalla vårnätter. Den senare finns i alla möjliga färger. När vädret blir lite varmare används Betulia och Lobelia flitigt. En fördel med Betulia är att den kan blomma flera gånger under en sommar. Hösten ger ofta kallare och blötare väder och då fungerar ljung och perenner bra att använda. De vanligaste sorterna är ljung av typerna Calluna och Erica. När julen närmar sig är det populärt att plantera julrosor, dekorera med grangrenar eller en fin mossa eller, helt enkelt, en gravkrans.

Blommor till graven

Miljövänliga material

Ett omdebatterat ämne är det sorteringsjobb bland blomster och kransar som begravningsbyråer har att ta hand om efter minnesstunden. Ur ett miljöperspektiv är utmaningen hur man hanterar blommorna, eftersom plasttråd eller ståltråd ofta används för att fästa gravkransar eller enkla pallbuketter. Vår rekommendation är därför att använda hampatråd som är nedbrytbar. Tänk även på att använda miljövänliglim. Detta bör man ju helst tänka på som anhörig i god tid innan minnesstunden annonseras så att det blir rätt från början.

Jord och plantering

Gödsling är ofta en utmaning på gravplatser och ett bra tips är därför att använda långtidsgödsel när du planterar. På så sätt får växterna och blommorna näring under hela sommaren och samtidigt mår de bättre och ser finare ut. Denna typ av gödsel kan du hitta hos vanliga trädgårdshandlare.

Det varierar från gravplats till gravplats, men ofta finns det ett urval av redskap att tillgå. Det kan vara bra att ha med sig en liten spade och ett par handskar. En planteringsgaffel kan också vara en bra idé och kan göra jobbet lite lättare. När du planterar är det viktigt att hålla sig inom gravytan och att inte plantera för höga blommor.

Användning av gravlyktor och gravljus

Att dekorera en gravplats med levande ljus är en av de mest högtidliga traditionerna vi har i samband med allhelgonahelgen, advents och jultider. Det är tillfällen då hela familjen gärna besöker kyrkogården tillsammans för att minnas de nära och kära som gått bort. Ljus symboliserar både sorg och glädje och gravlyktor skapar en fridfull atmosfär på kyrkogården, året runt. Idag är de gravljus ofta batteridrivna med LED-ljus. Många lampor har även en timerfunktion som gör att lampan tänds och släcks efter ett givet antal timmar. Det finns numera även solcell-försörjda lyktor.

Det är värmer många hjärtan att se hur kyrkogårdar över hela Sverige lyses upp av gravljus under november och decemberkvällarna från allhelgona-helgen i början på november till jul, nyår och trettonhelgen och kanske ännu längre under vintern.

Gravprydnader och prydnadsföremål

Förutom blommor och ljus finns det många olika gravprydnader och prydnadsföremål som du kan pryda gravplatsen med. Här är det nästan bara fantasin som sätter gränserna! Hur vi väljer att dekorera graven är ofta personligt. Lagstiftningen säger att det inte är tillåtet att ha oanständiga bilder på gravstenar. Detsamma gäller text eller annan användning av symboler som kan vara stötande.

Prydnadsföremål och dekor till graven

Många använder hjärtan eller änglafigurer som gravdekorationer, medan andra inte vill ha någon annan dekoration än blommor. Om en grav besöks ofta kan man använda gravdekorationer efter årstid. Vi ser att fler väljer att dekorera med ett ägg, några fjädrar eller en liten kyckling runt påsktid. Runt jul är stjärnor, grankvistar och kottar ofta populära. Det är ändå viktigt att påpeka att det inte finns något som är rätt eller fel så länge man inte förolämpar någon eller ger uttryck för sådant som lagen inte tillåter.

Underhåll och rengöring av gravstenar

Regelbundet underhåll av en grav är viktigt och en gravsten bör tvättas minst en gång om året. Hur svårt det är att hålla gravstenen ren varierar då vi ofta ser att polerade gravstenar är lättare att hålla rena än en grov sten. Läge och väderförhållanden är faktorer som påverkar hur snabbt en gravsten blir smutsig. Utbredningen av alger och lavar kan minskas om stenen regelbundet borstas ren från skräp och nedfallna löv.

Det är lättast attrengöra gravstenen på våren eller hösten. Vi rekommenderar att du använder en diskborste och ljummet tvålvatten. Var försiktig när du tvättar nära inskriptioner och målade ornament så att färgerna inte tvättas bort.

Tips för rengöring av gravstenar

Tips för rengöring av gravstenar

Läs mer

Memodo vill ge de efterlevande arbetsro och vår vision är att alla som vill ska få hjälp att sköta en gravplats. Vi har lång erfarenhet av gravskötsel och vårt team består av ett nationellt nätverk av professionella gravskötare som arbetar för att leverera en värdig tjänst.

Behöver du hjälp med plantering och skötsel av en grav? Läs mer om våra tjänster!

Kontakta oss