Gravkrans med gran, kottar och röda bär

Hur man gör sin egen gravkrans

Många väljer att pryda graven med en krans, kanske speciellt vid jul. Vi visar hur du enkelt kan göra din egen dekorativa gravkrans.

Publicerad: 10.12.2021 klockan 14:49

Senast ändrad: 17.3.2023 klockan 06:55

En krans är en vanlig dekoration att pryda graven med. Den förblir ofta vacker under en lång tid. Det finns inget facit på hur kransen ska se ut, men många väljer att använda material de hittar i trädgården eller i skogen. Det kan vara allt från kottar, granbarr, mossa och bär. Blommor används också flitigt. Gör du en julkrans är det populärt att dekorera med stjärnor, röda rosetter eller röda bär.

Lär dig hur du gör din egen gravkrans!

Det här är vad du behöver:

En bar krans – Här kan du välja mellan en ren halmkrans eller mosskrans.


gravkrans utan dekoration

  • Hampatråd
  • Sax
  • Lim

Saker att dekorera din gravkrans med

  • Granbarr
  • Kottar
  • Andra dekorationer efter eget val

Tips! Skär en apelsin i skivor och torka dem i ugnen för härliga torkade apelsinskivor att använda på kransen.

dekoration för gravkrans

Så här gör du din egen gravkrans:

Om du köper en halmkrans utan mossa måste du först täcka den med mossa och binda den ordentligt med hampatråd. Du kan också välja att bara använda granbarr på hela kransen. Vi valde en mossbeklädd krans i detta exempel.

Läs också: Gravvård – Allt du behöver veta

Nästa sak du behöver göra är att knyta granbarret på kransen. Lägg hampatråden mellan kvistarna och gärna långt ner där de små kvistarna möter huvudgrenen, då blir tråden mindre.

knyta granbarr vid gravkransen
gravkrans med granbarr

Limma på kottarna. Genom att centrera kottarna i mitten av kransen där de två grangrenarna möts skapar du en bra balans i kransen och döljer eventuella synliga trådar.

begravningskrans med kottar

Limma på resten av det du valt som utsmyckning. I vår gravkrans valde vi att lägga ut röda bär från sidorna på kottarna och torkade apelsinskivor i mitten.

färdighandgjord gravkrans

Nu är din krans klar!

färdig gravkrans

"Med några enkla steg kan du göra gravkransen mer miljövänlig. Genom att använda hamptråd istället för ståltråd blir kransen nedbrytbar och bättre för miljön. Det finns även flera olika miljövänliga limtyper. Leta efter Svanenmärkt eller be om hjälp när du handlar."

Läs också: Tips för blommor på graven

Vill du ha hjälp med begravningsarrangemang??

Memodo vill ge de efterlevande arbetsro och vår vision är att alla som vill ska få hjälp att sköta en gravplats. Vi har lång erfarenhet av gravvård och vårt team består av ett nationellt nätverk av professionella gravskötare som arbetar för att leverera en värdig tjänst.

Behöver du hjälp med plantering och skötsel av en grav? Läs mer om våra tjänster!

Kontakta oss