Lagar och regler för vård av gravplatsen
Det är viktigt att gravar vårdas väl och att vi lägger tid och pengar på skötsel och plantering. Men frågan är om du är bekant med vad du får göra?
Publicerad: 27.5.2022 klockan 12:15
Senast ändrad: 9.3.2023 klockan 13:39
I Sverige är faktiskt gravvård reglerad enligt lag (SFS nr: 1963: 537). Lagen beskriver gravrätten skyldigheter och rättigheter. Exempelvis så ska gravplatsen av gravrättsinnehavaren ”hållas i ordnat och värdigt skick”. Är gravplatsen uppenbart vanvårdad kan gravrätten beslutas förverkad. Då återgår gravrätten till kyrkogårdens ansvar. Gravrätten i Sverige är 25 år. Den går att förlänga.
Gravvård
Om du är part eller ansvarig för en grav är det alltså både din rätt och skyldighet att vårda den grav du ansvarar för. Du ansvarar för att gravstenen alltid är säkrad och i gott skick.
Läs också: Allt du behöver veta om gravvård
Plantering
Om du inte vill ha plantering, eller inte har möjlighet att sköta det regelbundet, kan du så gräs istället. Du kan så klart även ordna gravvård och plantering med Memodo.
Läs också: Tips för blommor på graven
Ornament och dekor
På planteringsområdet bör man inte anordna fasta installationer och eller placera prydnadsföremål som blomsterurnor, lyktor och liknande. Du kan fortfarande tända ljus och oljelampor på graven så länge du följer gällande regler om brandskydd. Ljus, oljelampor och andra lösa prydnadsföremål ska tas bort efter användning.
Komposterbart material
Var försiktig med vilken typ av material som används när du planterar och dekorerar gravplatsen. Allt som hanteras som avfall ska vara fullt komposterbart. Det gäller allt från växter, kransar, blompinnar, tråd och garn, prydnadsföremål och andra material som används.
Läs också: Så gör du din egen gravkrans
Varför finns det så strikta regler?
Det kan finnas lokala regler som är utformade för att underlätta underhållsarbetet på kyrkogårdarna. På många kyrkogårdar är det trångt och det ska gå att ta sig mellan gravarna med gräsklippare och andra redskap.
Det är också viktigt att reglerna bidrar till att det blir lika för alla. Alla ska ha samma möjligheter till en fin och välskött gravplats och alla ska känna sig lika behandlade.
Kyrkogården ska vara en bra plats för alla!